Zdjęcie kierunku GoWork.pl

Szkoła Policealna Białystok - Dietetyka

Nauka na kierunku Specjalista ds. dietetyki trwa dwa semestry. Jest ona prowadzona w systemie dziennym i weekendowym. Dietetyka to nauka skupiająca się na badania produktów żywnościowych oraz zawartości składników odżywczych, planowaniu nadzorowaniu i stosowaniu racjonalnych metod żywnościowych. Dopasowywaniu oraz modyfikowaniu sposoby żywienia w zależności od zapotrzebowania danego organizmu czyli indywidualne dopasowywanie. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw, a także dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku. Może stanowić niezbędne wsparcie dla osób które chcą schudnąć lub odwrotnie, przybrać na masie, także mięśniowej. Jest w stanie indywidualnie dopasować plan żywienia w zależności od wyznaczonego celu dbając jednocześnie o należytą proporcje składników żywieniowych.

Osoby wykonujące zawód dietetyka nie powinny mieć problemu ze znalezieniem zatrudnienia. To dziedzina, która znajduje się na fali. Jest to spowodowane stylem życia, prowadzonym przez współczesne społeczeństwo. Z jednej strony bardzo mocno promowany jest zdrowy tryb życia, a ludzie kładą coraz większy nacisk na wygląd, a co za tym idzie odżywianie. Tym samym rośnie nasza świadomość na temat wpływu odżywiania na samopoczucie i zdrowie. Z drugiej jednak strony można zaobserwować coraz większą ilość osób walczących z otyłością. Obie te grupy coraz częściej korzystają z porad specjalistów. Zarobki dietetyków w zakładach publicznych sięgają 2,5 tys. zł, a w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej nawet do 8 tys. zł.

Korzyści z nauki w szkole policealnej GoWork.pl

Ucząc się w naszej szkole będziesz posiadał wiedzę z zakresu żywienia człowieka  zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Będziesz przygotowany do planowania racjonalnego żywienia i posiądziesz umiejętności planowania i przygotowywania potrwa wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i normami żywieniowymi. Dodatkowo poznasz podstawowe procesy zachodzące w ciele człowieka, tak aby móc optymalnie wykorzystać je w procesie planowania diety. 

Szkoła Policealna uczy jak podejść do człowieka, który potrzebuje indywidualnie ułożonej diety zależnej od jego aktywności, stanu zdrowia, nawyków żywieniowych a także upodobań smakowych. Zajęcia prowadzą doświadczeni dietetycy, którzy przekazują praktyczną oraz teoretyczna  wiedzę niezbędną do pracy w tym kierunku. Wybrane zajęcia prowadzone są w warsztatowy sposób co pozwala na zdobycie praktycznych umiejętności.

Program nauczania

L.p.

Przedmiot nauczania

I semestr

II semestr

Razem

1

Anatomia i fizjologia człowieka

20

20

40

2

Towaroznawstwo żywności

30

-

30

3

Zasady racjonalnego żywienia

20

-

20

4

Psychologia w dietetyce

-

30

30

5

Planowanie diety – zajęcia praktyczne

60

90

150

6

Układanie jadłospisów

-

20

20

Razem

 

130

160

290

Przedmioty przygotowują nas do :

  • warunków przechowywania, kontroli jakości produktów żywieniowych oraz powstawania potraw zgodnie z systemem (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP)
  • oceny wpływu zapotrzebowania organizmu na mikro i makroskładniki odżywcze dla pacjentów
  • oceny wpływu złego żywienia na ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych
  • zgodnie z obowiązującą kwalifikacją uczniowie przygotowują jadłospisy potraw wchodzących w skład poszczególnych diet.
  • planują i wdrażają indywidualne żywienie oparte o podstawy naukowe dla osób o  poszczególnych typach  budowy, warunkach życia, zawodach itd.
  • poprawnego prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów
  • układania diet z wykorzystaniem naturalnych produktów specjalnego przeznaczenia w leczeniu chorób wynikających z niedożywienia lub powstałych na skutek złego odżywiania.

Potencjalni pracodawcy

Absolwent kierunku Specjalista ds. dietetyki dzięki szkole uzyskuje wiadomości i umiejętności niezbędne do pracy w: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradnie żywieniowe, zakłady żywienia zbiorowego, zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek żywienia zbiorowego, organizacje konsumenckie, szkolnictwo, organizacje zajmujące się doradztwem w zakresie żywienia ludzi, prowadzenie edukacji żywieniowej. Może jednocześnie stanowić idealne źródło konsultacji w klubach fitness i siłowniach

Lokalizacja

Oddział mieści się przy głównej ulicy Białegostoku, czyli Lipowej 32, na drugim piętrze. Placówka zlokalizowana znajduje się 9 minut spacerem od Dworca PKP i PKS, 5 minut od Rynku Kościuszki.

W pobliżu znajduje się:

  • Plac Niepodległości, 
  • przychodnia wojskowa, 
  • Księgarnia Naukowo-Techniczna BOOKBOOK, 
  • GETINBANK, 
  • Poczta Polska,
  • sklep LEWIATAN 

Dojazd liniami:

  • przystanek św Rocha/Lipowa: 4,5,10,2,14,
  • przystanek Plac Niepodległości/kościół Św. Rocha: 14,5,7,10,4,2,
  • przystanek Piłsudskiego/pl.Niepodległości: 21 ,9,100,12,24,7,21,1,18,

Miejsca w pobliżu, w których można coś zjeść:

  • HOKUS POKUS ul. Lipowa 37,
  • Grecka Restauracja Online ul. Lipowa 32 ,
  • Trattoria Czarna Owca  ul. Lipowa 24
 
 
 
 
 
 

Bydgoszcz

Jagiellońska 12 /4

Tel: 52 321 42 09; 666 868 917, 690 898 761

Katowice

3 Maja (wejście od ul. Stawowej 10) 13

Tel: 32 229 20 63; 730 102 323; 518-965-387, 690 898 761

Kraków

Wielopole 18b

Tel: 797-898-765;690 898 761; 12 431-74-42

Lublin

Przechodnia 4 /p. II, Przy deptaku

Tel: 533-898-761; 666 868 905; 690 898 761, 81 503 04 23,

Poznań

Święty Marcin 66 /72

Tel: (61) 818 28 14;784 940 938; 690 898 761

Warszawa

Żurawia 47 /49

Tel: 22 622-13-09 wew. 3; 797-898-767

Wrocław

Ruska 51 B

Tel: 71 346-15-19; 720 898 761; 797-898-768; 690 898 761

What you’llearn

Bydgoszcz

Jagiellońska 12 /4

Tel: 52 321 42 09; 666 868 917, 690 898 761

Katowice

3 Maja (wejście od ul. Stawowej 10) 13

Tel: 32 229 20 63; 730 102 323; 518-965-387, 690 898 761

Kraków

Wielopole 18b

Tel: 797-898-765;690 898 761; 12 431-74-42

Lublin

Przechodnia 4 /p. II, Przy deptaku

Tel: 533-898-761; 666 868 905; 690 898 761, 81 503 04 23,

Poznań

Święty Marcin 66 /72

Tel: (61) 818 28 14;784 940 938; 690 898 761

Warszawa

Żurawia 47 /49

Tel: 22 622-13-09 wew. 3; 797-898-767

Wrocław

Ruska 51 B

Tel: 71 346-15-19; 720 898 761; 797-898-768; 690 898 761