Zdjęcie kierunku GoWork.pl

Szkoła Policealna Warszawa - Dietetyka z suplementacją sportową

Szukasz przyszłościowego zawodu, który pozwoli Ci znaleźć pracę w placówkach prywatnych i publicznych, a nawet założyć własną działalność gospodarczą? Interesujesz się zdrowym odżywianiem? Kierunek Dietetyk to wybór idealny dla Ciebie!

 

TYLKO U NAS nauka i praktyka w centrum miasta (porównaj nas do innych szkół, my uczymy teorii i praktyki w centrum)!

 

Dietetyk potrzebny od zaraz!

Z jednej strony choroby cywilizacyjne, jak otyłość czy cukrzyca, z drugiej coraz wyższa świadomość społeczeństwa względem konieczności zdrowego stylu życia. To wszystko sprawia, że Dietetycy są coraz bardziej potrzebni. Absolwenci kierunku Dietetyk są bowiem przeszkoleni w dziedzinach takich, jak:

  • ustalanie prawidłowego sposobu żywienia u osób chorych, w szczególności na schorzenia dietozależne,

  • pomoc w redukcji bądź zdrowym przybraniu na wadze,

  • przygotowanie diet specjalistycznych lub dla osób o szczególnym sposobie odżywiania, np. dla sportowców czy wegetarian,

  • ocena jadłospisu pacjenta i odpowiednia edukacja w zakresie wprowadzenia w nim właściwych zmian,

  • badanie wartości odżywczej produktów spożywczych, a także stopnia jej utraty na skutek procesów przygotowania posiłków, np. gotowania, smażenia itp.

Dietetyk - zawód dla każdego?

Praca Dietetyka jedynie z pozoru wydaje się prosta. Wymaga nie tylko określonych umiejętności i wiedzy, ale też pewnych szczególnych predyspozycji. Przyszłego Dietetyka powinny bowiem cechować:

  • otwartość i łatwość nawiązywania kontaktów - to niezwykle ważne, aby zdobyć zaufanie swoich pacjentów i pomóc im odnaleźć wewnętrzną motywację do walki z problemem poprzez zmiany w diecie, co dla niektórych może być niezwykle trudne,

  • życzliwość - Dietetyk musi zadbać o komfort swoich pacjentów,

  • odpowiedzialność - mimo że Dietetyk nie jest lekarzem, jego praca ma wpływ na zdrowie osób, które zgłaszają się do niego po pomoc,

  • empatią - pacjenci przychodzą do Dietetyka z rozmaitymi problemami, które specjalista powinien potraktować profesjonalnie. Warto jednak, by potrafił wczuć się w sytuację każdego z nich.

“Gdzie będę pracować?”

Zawód Dietetyka kojarzy Ci się wyłącznie z ustalaniem diet odchudzających lub obniżających cholesterol, obowiązkowo w gabinecie? Nic bardziej mylnego, ścieżek kariery może być wiele! Najczęściej wykwalifikowany Dietetyk może podjąć zatrudnienie w miejscach takich, jak:

  • poradnie dietetyczne,

  • prywatne gabinety,

  • zakłady opieki zdrowotnej, zarówno publiczne, jak i niepubliczne, w tym szpitale czy różnego typu kliniki,

  • domy opieki społecznej i sanatoria,

  • firmy cateringowe, szczególnie, gdy te oferują jadłospisy pod specjalne diety, np. wegetariańską, bezglutenową lub dla odchudzających się,

  • ośrodki wychowawcze lub więzienia,

  • kluby fitness i centra SPA oraz inne komercyjne i niekomercyjne ośrodki sportowe czy rekreacyjne.

Dlaczego warto wybrać szkołę policealną GoWork.pl?

Marzysz o pracy Dietetyka? Nasi wykwalifikowani wykładowcy pomogą Ci poznać tajniki tego zawodu. Poznasz między innymi:

  • najważniejsze informacje na temat warunków przechowywania i kontroli jakości produktów spożywczych, a także przygotowywania potraw zgodnie z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis Critical Control Points),

  • metody przygotowywania diet specjalnie według indywidualnych potrzeb pacjenta,

  • sposoby układania diet specjalnego przeznaczenia, nie tylko pozwalających na redukcję wagi, lecz także np. na złagodzenie objawów niektórych chorób, a nawet wyeliminowanie problemów będących następstwem nieodpowiedniego sposobu odżywiania,

  • metody oceny aktualnej diety pacjenta ze względu na jego indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze,

  • techniki oceny wpływu złego żywienia na ryzyko zapadania na choroby cywilizacyjne,

  • schematy właściwego prowadzenia dokumentacji dotyczącej pacjentów.

Pod koniec nauki dla Słuchaczy kierunku Dietetyk przeprowadzany jest egzamin wewnętrzny, po którym otrzymują oni dyplom i zaświadczenie Szkoły Rocznej Gowork.pl.

Wykładowcy

Beata Jachno – absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka w zakresie żywienia człowieka i nauk konsumenckich. Pracuje w Centrum Psychologiczno-Terapeutycznym Wspierania Rodziny, uczestniczyła w "Programie Rozwojowym w Zakresie Przybliżenia Kształcenia do Potrzeb Rynku Pracy i Gospodarki Opartej na Wiedzy". Organizowała wykłady na temat „Choroby Cywilizacyjne Związane z Otyłością”.

Krystyna Seliga – nauczyciel kontraktowy, absolwentka Akademii Medycznej na kierunku pielęgniarskim, gdzie zdobyła tytuł magistra z wynikiem bardzo dobrym. Pani Krystyna uzyskała również tytuł doktora na Akademii Obrony Narodowej. Pracuje jako pielęgniarka ratunkowa w masowych imprezach pozarządowych, np. "Warszawa Pielgrzymka Piesza". Jest Instruktorem w zakresie pierwszej pomocy przedmedycznej dla nauczycieli.

 

Program nauczania

 

L.p.

Przedmiot nauczania

I semestr

II semestr

Razem

1

Anatomia i fizjologia człowieka

20

20

40

2

Towaroznawstwo żywności

30

-

30

3

Zasady racjonalnego żywienia

20

-

20

4

Psychologia w dietetyce

-

30

30

5

Planowanie diety – zajęcia praktyczne

60

90

150

6

Układanie jadłospisów

-

20

20

Razem

 

130

160

290

 

 

LOKALIZACJA:

 

Adres: ul. Żurawia 47 mieszcząca się w ścisłym centrum Warszawy, 450 metrów od Metra Centrum

 

Charakterystyczne miejsca: placówka znajduje się za Hotelem Polonia, niedaleko Pałacu Kultury i Nauki (5 minut od oddziału) i Domu Handlowego Wars i Sawa (5 minut od oddziału).

 

Dojazd

Do centrum dojeżdża bezpośrednio pierwsza nitka metra. Ze strony wschodniej i zachodniej można dojechać Szybką Kolejką Miejską (SKM) lub Koleją Mazowiecką. Do centrum dojeżdżają również:

tramwaje: 4, 7 , 9, 15, 18, 22, 24, 25, 35

autobusy:  117, 127, 128, 131, 158, 171, 175, 501, 507, 517, 519, 521, 522, 525

 
 
 
 
 
 

Warszawa

Żurawia 47 /49

Tel: 22 622-13-09 wew. 3; 797-898-767

Bydgoszcz

Jagiellońska 12 /4

Tel: 52 321 42 09; 666 868 917

Katowice

3 Maja (wejście od ul. Stawowej 10) 13

Tel: 32 229 20 63; 730 102 323; 518-965-387

Lublin

Przechodnia 4 /p. II, Przy deptaku

Tel: 533-898-761; 81 503 04 23,

Poznań

Święty Marcin 66 /72

Tel: (61) 818 28 14;784 940 938;

Wrocław

Ruska 51 B

Tel: 71 346-15-19; 720 898 761; 797-898-768;

What you’llearn

Warszawa

Żurawia 47 /49

Tel: 22 622-13-09 wew. 3; 797-898-767

Bydgoszcz

Jagiellońska 12 /4

Tel: 52 321 42 09; 666 868 917

Katowice

3 Maja (wejście od ul. Stawowej 10) 13

Tel: 32 229 20 63; 730 102 323; 518-965-387

Lublin

Przechodnia 4 /p. II, Przy deptaku

Tel: 533-898-761; 81 503 04 23,

Poznań

Święty Marcin 66 /72

Tel: (61) 818 28 14;784 940 938;

Wrocław

Ruska 51 B

Tel: 71 346-15-19; 720 898 761; 797-898-768;