Technik żywienia i usług gastronomicznych

Szkoła policealna GoWork.pl - Technik żywienia i usług gastronomicznych

Odbywając kurs z zakresu technik żywienia i usług gastronomicznych należy pamiętać, że jest to zawód usługowy, który przygotowuje do zadań związanych z obsługą klienta, dlatego dobrze, jeśli kandydat jest osobą otwartą i sympatyczną. Zapisy na kurs odbywają sie w Krakowie, Bydgoszczy, Białymstoku, Lublinie, Katowicach, Poznaniu, Warszawie oraz Wrocławiu.

Praca polega oczywiście na obsłudze gastronomicznej wszelkich wydarzeń. Ważna jest jednak umiejętność sporządzania planu produkcji oraz jej przeprowadzanie w zakładach gastronomicznych. Technik odgrywa też znaczącą rolę przy ocenie jakości produktów oraz gotowych potraw i napojów. Podczas takich czynności musi pobrać próbki żywności, a następnie przeprowadzić badania laboratoryjne. Powinien też nadzorować procesy BHP oraz sprawdzać, czy są spełniane wymogi sanitarne. Przy procesie kontroli ważne jest również sprawowanie nadzoru na linii produkcyjnej żywności oraz jej przechowywanie w magazynie. Pracując jako technik żywienia i usług gastronomicznych musimy znać zasady zarówno produkcji wstępnej oraz obróbki termicznej, jak i wykończenia oraz dekoracji posiłków. Obsługa maszyn oraz urządzeń gastronomicznych również należy do obowiązków technologa. Absolwenci naszego kursu mogą pracować w hotelach, restauracjach czy innych obiektach gastronomicznych, a także prowadzić własną działalność gastronomiczną.

Co zyskujesz?

Kwalifikacja 1:  TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

Kwalifikacja 2:  TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Po ukończeniu kształcenia absolwent w zawodzie technik usług gastronomicznych może zostać zatrudniony w zakładach i placówkach prowadzących działalność gastronomiczną (hotele, restauracje, bary), a także na stanowiskach administracyjnych. Może też prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.

Szczegółowe cele kształcenia

Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik usług gastronomicznych jest przygotowanie absolwenta do organizacji i prowadzenia produkcji w zakładach gastronomicznych. Absolwent szkoły policealnej GoWork.pl potrafi przeprowadzić kalkulacje, sporządzić plan produkcji  wszystkich potraw i posiłków, a na koniec przyrządzić je. Dokonuje organoleptycznej oceny jakości produktów i wyrobów gotowych pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi i wymogami sanitarnymi. Pobiera próbki potraw i napojów do badań laboratoryjnych. Nadzoruje przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz przepisów BHP w placówkach gastronomicznych. Organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz prace w dziale produkcyjnym, takie jak odbiór jakościowy surowców i towarów, magazynowanie, obróbka wstępna, obróbka termiczna, dekoracja i ekspozycja potraw. Rozlicza produkcję zakładu gastronomicznego. Obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne (urządzenia chłodnicze, grzewcze, mechaniczne i służące do obsługi konsumenta).

Warunki rekrutacji

Aby wziąć udział w kursie, uzyskać zaświadczenie o jego ukończeniu oraz otrzymać świadectwo kwalifikacji, wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową.

Aby uzyskać tytuł zawodowy, należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, ale matura nie jest wymagana.

FORMULARZ ZAPISU NA KIERUNEK

Oddziały

oddział

Szkoła Policealna Warszawa

ul. Żurawia 47 00-680 Warszawa Tel: 22 622-13-09 wew. 3 lub 797-898-767
Godziny pracy sekretariatu:
pn.-pt. 8.00 - 17.00

oddział

Szkoła Policealna Katowice

ul. 3 Maja (wejście od ul. Stawowej 10) 13 40-096 Katowice Tel: 730 102 323 lub 32 229 20 63
Godziny pracy sekretariatu:
pn 8-16
wt 8.00-16.00
śr 8-16.00
czw 8.00-16.00
pt 8.00-18.00
sb. 8.00-16.00

oddział

Szkoła Policealna Lublin

ul. Marii Skłodowskiej-Curie 36 20-029 Lublin Tel: 533-898-761 lub 81 503 04 23,
Godziny pracy sekretariatu:
pn 8.00 - 16.00
wt 8.00 - 16.00
śr 8.00 - 16.00
czw 8.00 - 16.00
pt 8.00 - 16.00
sb 8.00 - 16.00

oddział

Szkoła Policealna Poznań

ul. Święty Marcin 66 61-807 Poznań Tel: 784 940 938 lub
Godziny pracy sekretariatu:
pn. 8.00-16, wt. - śr. 8.00-16.00, czw. 8.00-16.00, pt. 8.00-16.00
sob. 9.00-15.00

oddział

Szkoła Policealna Białystok

ul. Lipowa 32 15-428 Białystok Tel: 790-408-360
Godziny pracy sekretariatu:
pn 8-16
wt 8-16
śr 8-16
czw 8-16
pt 8-16
sb 8-16.

oddział

Szkoła Policealna Kraków

ul. Wielopole 18b 31-072 Kraków Tel: 797-898-765 lub 12 431-74-42
Godziny pracy sekretariatu:
pn 8.00-16.00
wt 8.00-16.00
śr 08.00 -16.00
czw 8.00-16.00
pt 8.00-18.00
sb. 8.00-16.00

oddział

Szkoła Policealna Wrocław

ul. Ruska 51 B 50-079 Wrocław Tel: 720 898 761 lub 71 346-15-19
Godziny pracy sekretariatu:
pn 8.00 - 16.00
wt 8.00 - 16.00
śr 8.00 - 16.00
czw 8.00 - 16.00
pt 8.00 - 18.00
sb 8.00 - 16.00