Kierunki
Gastronomia
Specjalista ds. gastronomii to nie tylko osoba, która umie gotować, ale także taka, która świetnie zna zasady żywienia, technologie i trendy, a także zasady obsługi klienta, logistykę, a nawet podstawy psychologii. Zapraszamy na ...
Organizator usług cateringowych
Marzysz o przygotowywaniu fantastycznych potraw i pracy w cateringu? Nasz kierunek przygotuje cię do samodzielnej pracy jako organizator usług cateringowych. Po jego ukończeniu zdobędziesz wiedzę z zakresu układania menu oraz tworzenia potraw i...
Barista
Szkoła Policeanla Gowork.pl - Barista Lubisz kawę? Chcesz poznać szeroki wachlarz jej gatunków oraz nauczyć się odpowiednio przeprowadzać proces ekstrakcji kawy? Zacznij już teraz trenować zmysły węchu i smaku w Rocznej Szkole Polic...
Sommelier
Sommelier to ceniona na świecie profesja i zawód cieszący się dużym zainteresowaniem. W Polsce staje się właśnie bardzo popularny, a renomowane restauracje i hotele coraz częściej poszukują doradców w zakresie win. Rosnąca ko...
Specjalista ds. żywienia człowieka
Lubisz zdrowo się odżywiać? Interesuje cię temat żywności i żywienia człowieka? Chciałbyś mieć wpływ na budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych? Jeśli na wszystkie pytania odpowiedziałeś „tak”, to kierunek Spe...
Barman
Podczas ponad 200 godzin zajęć, słuchacze uczą się m.in. posługiwania się maszynami do serwowania napojów, technik miksowania, kultury spożywania napojów oraz tajników pracy barmana. Absolwenci otrzymują zaświadczenie M...
Po sukcesach rozmaitych kulinarnych programów telewizyjnych branża kucharska przeżywa prawdziwy rozkwit. Coraz więcej osób prowadzi świetnie prosperujące blogi lub otwiera własne restauracje. Dodatkowo kierunków w tej branży jest na tyle dużo, że każdy może wybrać to, co najbardziej mu odpowiada. Proponujemy między innymi kursy kucharskie i cukiernicze, a także kursy dla kelnerów czy technologów żywności.
Praca w gastronomii oferuje też wiele możliwości, jeśli chodzi o czas pracy. Często wiąże się z sezonowością – zwłaszcza w miejscowościach typowo wypoczynkowych, gdzie najwięcej turystów jest w miesiącach letnich. Wtedy miasteczka tętnią życiem, a każda najmniejsza nawet knajpka jest wypełniona po brzegi. Jednak po sezonie wiele z tych mniejszych restauracji pozostaje zamkniętych. Taka sezonowa praca jest świetna dla studentów, którzy podczas wakacji mogą sobie dorobić, a dodatkowo zdobyć cenne doświadczenie.
Niemniej nie brakuje też stałej, całorocznej pracy w kuchniach rozmaitych barów, knajpek i restauracji – zwłaszcza w większych miastach.
Warto wiedzieć, że gastronomia to nie tylko gotowanie. Można oczywiście zostać kucharzem czy cukiernikiem i zajmować się jedynie przygotowywaniem smacznych posiłków czy wypieków, ale ten zawód można też poszerzyć i zostać na przykład Specjalistą ds. gastronomii. Jest to osoba, która nie tylko umie gotować, ale także świetnie zna zasady żywienia, technologie i trendy, a także zasady obsługi klienta, logistykę, a nawet podstawy psychologii.
Poniżej znajdziesz pełną listę kierunków gastronomicznych, wraz ze szczegółowym opisem każdego z nich.
Promocje dla słuchaczy:
Dla naszych słuchaczy dostępne są dodatkowe zniżki i bonusy od naszych partnerów. Dowiedz się więcej tutaj
Zapisz się →